Näin pidät Puuvillamaton kauniina mahdollisimman pitkään.

Kun hoidat puuvillamattoa oikein niin se pysyy mahdollisimman pitkään kauniina ja hyväkuntoisena. Helppohoitoisen puuvillamaton saat pidettyä puhtaana ja raikkaana alla näkyvillä ohjeilla.

Voit myös ladata tulostettavan / tallennettavan puuvillamattojen hoito-ohjeen alta näkyvästä linkistä.

PUUVILLAMATOT HOITO-OHJE

Puuvillamattojen hoito-ohjeet

Imuroi ja tuuleta mattoa säännöllisesti, älä tamppaa tai puistele mattoa. Mikäli puistelet mattoa voimakkaasti, voivat maton päätyompeleet tai loimet katketa ja matto purkaantua. Imuroi matto sileällä mattosuulakkeella. Emme suosittele robotti-imurin tai tampparin käyttöä, sillä pyörivät harjakset kuluttavat maton pintaa ja voivat nostaa kuteen päitä ja lankoja maton sisältä. Lisäksi
hapsut voivat katketa ja jäädä kiinni pyöriviin harjaksiin.

Nukkapintaiset puuvillamatot on tärkeää imuroida ennen käyttöönottoa, jotta maton nukka suoristuu ja irtopöly vähenee. Matto toimitetaan usein tiiviiseen pussiin pakattuna, joten se voi aluksi tuoksua voimakkaastikin. Tuoksu hälvenee yleensä muutamassa viikossa, ja mattoa kannattaa tuulettaa ulkona kuivalla säällä. Kosteus voi voimistaa tuoksua.

Puuvilla on materiaalina imukykyistä ja matto voi likaantua herkästi. Suojakäsittely matto/tekstiilisuojasuihkeella tekee maton pinnasta likaa hylkivän. Pienet tahrat on näin ollen helpompi puhdistaa matosta paikallisesti.

Pese koko matto vain tarvittaessa

Puuvillamatto pehmenee usein pesussa ja matto menettää ryhtiään. Turha peseminen kuluttaa myös maton pintaa ja haalistaa helposti värejä. Pese ja pyyhi tahrat tuoreeltaan nihkeällä nukkaamattomalla liinalla (mikrokuituliina) tai sienellä.
Muista pyyhkiä tahraa aina sisäänpäin, jotta tahra-alue ei leviä. Mikäli tahra-alue on iso tai tahra ei lähde helposti pyyhkimällä, suosittelemme koko puuvillamaton pesua. Erityisesti luonnonvalkoisten ja vaaleiden puuvillamattojen ensimmäisessä pesussa tulee olla huolellinen. Ennen ensimmäistä pesua vesikin voi jättää mattoon kellertävän tai ruskean värjäymän/tahra-alueen. Kastele matto kauttaaltaan huolellisesti ja levitä veteen liuotettu pesuaine matolle. Muista käyttää viileää, maksimissaan 30-asteista vettä. Harjaa mattoa pehmeällä harjalla kuteen suuntaisesti (poikittain) ja huuhtele matto useaan kertaan runsaalla vedellä, kunnes matosta valuva vesi on puhdasta. Kuivata matto varjossa, mielellään tasossa. Raitamatto olisi hyvä
kuivata raitojen suuntaisesti (poikittain), etteivät raitojen värit leviä, etenkin jos ripustat maton vettä valuvana tuuletustelineen päälle. Älä kuivata mattoja pyykkinarulla, sillä kosteisiin mattoihin tulee herkästi venymiä.

Kuosittele puuvillamatto kosteana, jotta se oikenee ja asettuu lattialle nopeammin. Rullaa matto tiukalle rullalle ja pyörittele sitä tasoa/ lattiaa vasten. Myös ylimääräinen vesi poistuu kätevästi matosta rullaamalla. Matonpesupaikoilla on usein käytössä mankeli, millä ylimääräisen veden voi
puristaa pois. Muista vielä oikaista maton hapsut ja pöyhiä nukka, etenkin bohomatoissa, etteivät ne kuivuessaan jää paakkuisiksi ja takkuun.

Jos näistä ohjeista huolimatta esimerkiksi maton hapsut jäävät pesun jälkeen ruskeiksi, pese matto tai vain maton hapsut uudelleen. Huomaathan, että puuvillamatot kutistuvat ensimmäisessä pesussa erityisesti leveyssuunnasta.

SElaa PUUvillamattoja

85249
80.75236.55
75429
67.50386.10
Ale!
Ale!
75445
67.50400.50
75429
67.50386.10
75425
67.50382.50
75425
67.50382.50